اگرچه نفت و گاز همچنان منابع سوختی مهمی در ترکیب انرژی کشورهای اروپایی هستند اما گزارشها حکایت از آن دارد که سهم انرژیهای تجدیدپذیر در اتحادیه اروپا روز به روز در حال افزایش است.
آخرین گزارش «هیات بین دولتی تغییر اقلیم» (آیپیسیسی) و همچنین حمله نظامی روسیه به اوکراین، باعث شده است تا کشورهای اروپایی به انرژیهای تجدیدپذیر بیشتر توجه کنند.
آلمان به دنبال زبالههای ارگانیک رفته است و ایتالیا هم میخواهد با مزرعه بادی جدید فراساحلیاش به حدود ۶۰ هزار نفر خدمات دهد.
کمیسیون اروپا اعلام کرده است که برای تولید و استفاده از پنلهای خورشیدی هر کاری که لازم باشد را انجام خواهد داد.
بر اساس گزارش جدید اندیشکده اقلیمی مستقل امبر (Ember)، برای نخستین بار «باد و خورشید» بیش از ۱۰ درصد از برق جهان را تولید میکنند.
بررسیهای آژانس بینالمللی انرژی نشان میدهند که ایسلند و نروژ در میان کشورهای اروپایی بیشتر از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده میکنند.
ایسلند با داشتن منابع زمین گرمایی باورنکردنی، بالاترین سهم را در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در میان کشورهای اروپایی دارد.
بر اساس تجزیه و تحلیل یافتههای آژانس بینالمللی انرژی در سال ۲۰۱۹، انرژیهای تجدیدپذیر ۸۹ درصد از کل ترکیب انرژی این کشور را تشکیل میدهد.
ایسلند همچنین در زمینه انرژی پاک در بین ۱۰ کشور برتر اروپایی، پیشتاز است.
نروژ هم با تأمین ۴۹ درصد از انرژی مورد نیازش از طریق انرژیهای تجدیدپذیر، در رتبه دوم قرار میگیرد. این کشور به دلیل استفاده از برق آبی مشهور است.
آلبانی و لتونی در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در رتبههای بعدی فهرست آژانس بینالمللی انرژی قرار دارند. هر دو کشور ۴۲ درصد از کل ترکیب انرژی خود را از منابع آبی و ۳۷ درصد از کل ترکیب انرژی خود را از زبالهها تأمین میکند.
سوئد، فنلاند و دانمارک با تمرکز روی زبالهها، در جایگاه بعد قرار میگیرند. مونته نگرو، یکی از کوچکترین کشورهای قاره اروپا، رتبه هشتم را به خود اختصاص داده است و پس از آن اتریش و کرواسی قرار دارند.
البته سوختهای فسیلی همچنان نقش مهمی در ترکیب انرژی کشورهای بزرگ اروپایی دارند.
نکته مهم این است که هیچ یک از ۱۰ کشور اروپایی که اینک بالاترین سهم را در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر دارند، در بین ۱۰ کشور برتر برای عرضه این انرژی قرار ندارند.
اگر آلمان، فرانسه و بریتانیا که بزرگترین مصرف کنندگان انرژی در اروپا هستند، منابع تجدیدپذیر خود را افزایش دهند، در کاهش میزان انتشار کربن در جهان مؤثر خواهند بود.
برخی از تحلیلگران اقتصادی بر این نظرند که انرژی سبز به انرژی غالب در اروپا تبدیل نشده است زیرا هنوز اتکای بیش از حد به سوختهای فسیلی وجود دارد که بیشتر آنها از خارج میآیند. این گروه از تحلیلگران، وارادات سوختهای فسیلی را یکی از دلایل افزایش قیمت انرژی در اروپا میدانند.
در هر حال روند گسترش فناوریهای مرتبط با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر نشان میدهند که در طول چند سال چقدر میتوان به آن دست یافت.
در حقیقت، اگر نرخ رشد آنها تا سال ۲۰۳۰ حفظ شود، این منابع تجدیدپذیر دوقلو میتوانند به میزانی رشد کنند که جهانیان را در آستانه ۱.۵ درجه سانتیگراد گرمایش جهانی نگه دارند.