پانزدهمین دوره از سلسله بررسیهای تحلیلی و آماری اوپک تحت عنوان “چشمانداز جهانی نفت ۲۰۴۵ ” در تاریخ ۶ مهرماه ۱۴۰۰ (۲۸ سپتامبر ۲۰۲۱)، با حضور آقای محمد سینوسی بارکیندو، دبیر کل اوپک، در وین بهصورت مجازی برگزار شد.
در این نشست دبیر کل اوپک با ارائه پانزدهمین گزارش چشمانداز جهانی نفت اوپک ۲۰۴۵، پیشبینیهای میانمدت و بلند صنعت نفت و انرژی جهانی را با اتکا بر تحلیلها و مطالعات دقیق و مداوم دبیرخانه اوپک مطرح نمود.
بر اساس این گزارش، اوپک پیشبینی کرده است که تقاضای نفت در چند سال آینده و با بهبود اقتصاد از بیماری همهگیری کرونا بهشدت افزایش خواهد یافت و جهان باید به سرمایهگذاری در تولید نفت ادامه دهد تا باوجود روند انتقال انرژی از نفت به سایر اشکال، از بحران اقتصادی جلوگیری شود.
اوپک در چشمانداز جهانی نفت همچنین اعلام کرده است که عرضه نفت در سال ۲۰۲۳، به مقدار یکمیلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز افزایش مییابد و به ۱۰۱ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز میرسد و بر رشد قابلتوجه پیشبینیشده برای سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ میافزاید و مقدار تقاضا بیشتر از سطح زمان همهگیری ویروس کرونا در سال ۲۰۱۹ خواهد بود.
سایر یافتههای این گزارش و ملاحظات مربوط بهقرار ذیل است:
تقاضای انرژی و نفت در سال ۲۰۲۱ پس از کاهش شدید آن در سال ۲۰۲۰ مجدداً افزایشیافته است.
اوپک همچنین برآورد خود از تقاضای نفت در بلندمدت را با استناد به تغییر رفتار مصرفکنندگان در پی همهگیری کرونا و رقابت بر سر خودروهای برقی کاهش داده است.
انتظار میرود تقاضای جهانی نفت پس از سال ۲۰۳۵ به اوج برسد. (در گزارش سال گذشته این سازمان آمده بود که تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۲ به فراتر از مقدار سال ۲۰۱۹ میرسد، این در حالی است که بر اساس گزارش امسال این اتفاق در سال ۲۰۲۳ رخ میدهد.)
اوپک درباره چشماندازهای آینده خود خوشبین است و برآورد کرده است سهم این سازمان در بازار در دهههای آینده افزایش مییابد، زیرا رقابت تولیدکنندگان غیر اوپک کاهش خواهد یافت.
ارائه چشمانداز جهانی نفت اوپک، بخشی از تعهد سازمان اوپک جهت ثبات بازار است. چشمانداز جهانی نفت محصولی از کار جمعی و تخصصی دبیرخانه اوپک، متخصصان نفتی کشورهای عضو اوپک، هیئت کمیسیون اقتصادی سازمان و همچنین مراکز دانشگاهی مستقر در وین است. این نشریه ابزاری برای برجستهسازی و درک بیشتر چالشها و فرصتهای احتمالی آینده صنعت نفت است.